vineri, 13 iunie 2014

Intermezzo - Fotbalul a murit!

A apărut acel filmuleț promoțional de nici cinci minute în care vedem cum în viitor fotbaliștii sînt înlocuiți de roboți, mai puternici, mai rapizi, mai neobosiți, mai spectaculoși.

Fotbaliștii în carne și oase se retrag umiliți, fiecare la ce meserie știe mai bine ... Zlatan își vinde memoriile, Neymar este frizer parcă, iar Wayne Rooney face toți banii ca pescar, cărînd în spinare ditamai tonul. (Mai țineți minte clipul acela românesc în care Hagi era "amiral" la un hotel? Nadia muncea ca laborantă, Năstase ... nu mai știu ce învîrtea și el pe-acolo).

Ronaldo - ăl bătrîn, ăl mare, ăl dințos - îi culege unul cîte unul pe fotbaliștii lăsați la vatră și provoacă roboții la o luptă care-pe-care.

Oamenii cîștigă, firește, pentru că de-aia basmul e basm.

Multă lume consideră clipul infantil, fără mesaj, schematic, tezist.

Mie mi se pare altfel, Voit sau nu, clipul are un subtext sinistru: cei chemați să salveze umanul din jocul de fotbal sînt de fapt ei înșiși niște roboți fără sentimente, fără plăcerea simplă de a juca, înzestrați doar cu foame de bani. Cu atît mai mult cu cît clipul este de desene animate; jucătorii înșiși și-au vîndut doar imaginea, nu au pus osul la filmări.

Nu mai demult decît acum 15 ani, în clipurile Pepsi de pe vremea aia apăreau fizic și transpirau la propriu toți corifeii momentului: Beckham, Zidane, Figo și compania ...

Cu adevărat fotbalul a murit. Mai fotbal este ceea ce se vede pe terenurile sintetice în meciurile simplilor amatori.

Hai să vedem acum ce spectacol pot face niște zombificați, ca să nu zic de-a dreptul niște zombi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu