miercuri, 4 iunie 2014

Avanpremiera Campionatului Mondial de Fotbal 2014 - Brazilia - Sediul nebuniei

Sînt un cal poliţist.

Nu vă închipuiţi cine ştie ce, mai cu seamă să nu credeţi că semăn în vreun fel cu Maximus, calul lui Rapunzel din desenul animat cu O poveste încîlcită, care amuşină şi ia urma infractorilor, şi nu se lasă pînă nu îi răzbeşte. Nu! În spinarea mea s-a cocoţat un jandarm brazilian (nu chiar cel mai tîmpit din pluton, din fericire, şi nici cel mai rotofei) şi împreună patrulăm şi dăm iama prin mulţime,

Entangled ... auzi acolo nume pentru un desen animat ... îmi aduce aminte de quantum entanglement, chestia aia pe care n-o pot explica fizicienii ... era să zic mecanicii cuantici ... parcă-l şi văd pe vreun Dorel cu un ciocan şi o daltă în mînă, ambele cuantice, hăituind pe sub ţevi pisica lui Schroedinger.

Ce vă miraţi aşa? Caii sînt fiinţe extrem de deştepte, deşi nu par să ... să sară calul în domeniu, mă rog. Sau poate tocmai de-aia sînt fiinţe deştepte.

Sînt și un cal brazilian.

Sînt mîndru de "brazilienitatea" mea. Peste o săptămînă voi asista la zdrobirea nevrednicilor croați în meciul de deschidere de la Mundial, iar peste vreo lună, pe vechea și noua Maracană, o să am plăcerea să-l văd pe căpitanul nostru ridicînd Cupa deasupra capului. A șasea oară. Întîia dată la noi acasă.

Doar citind numele auriverzilor mă trec toate cele. N-aș vrea să fiu în pielea dușmanilor. Julio Cesar. Dante, Dani Alves. Maicon. Fernandinho. Fred. Hulk. Neymar. Thiago Silva. Știu că-i o expresie uzitată și para-uzitată, dar cred că făceam șapte echipe naționale cam de aceeași valoare cu ceea ce avem prin curte.

Adversarii n-au nici o șansă. Nici nu-mi pasă cu cine jucăm finala. Poate cu teribilii și teribiliștii vecini de la sud. N-are importanță. Nici europenii n-au ce căuta aici. O să iasă cu măcel. Galeriile înfrățite braziliano-argentiniene vor face legea împotriva veneticilor. La sfîrșit, argintiii o să-și ia și ei partea pe cocoașă, așa cum le stă bine. Turiști? spectatori pașnici? ce-s ăia? fotbalul e război, și cu asta basta!

Sîntem dezorganizați? Și ce, rușii nu sînt? au făcut un haloimăs de nedescris din olimpiada aia de iarnă de la Soci, totul pe sponci, nimic terminat cap-coadă, după care nimeni n-a crîcnit cînd cu afacerea ucraineană. Să-l văd eu pe ăla care o să crăcnească în contra organizării braziliene.

Stadionul meciului inaugural nu e gata? Ei și? nici la Soci nu s-a aprins cercul ăla olimpic, și nici infrastructura nu era în regulă.

Protestează sărăntocii evacuați din bidonville-urile și favelle-le lor? Igienizare. Deratizare. Ăia sînt niște nenorociți care nu merită să trăiască. Criminali de rînd ... colcăie maghernițele alea de pușcoace ... Rap das Armas vă spune ceva? are peste 20 de ani, dar e taaaare actual.

Corupție? costuri imense, nesjustificate? arată-mi și mie o țară, un guvern fără corupție, fără umflarea cheltuielilor. Ce naiba!

Că și turneul ăsta final și Olimpiada de Vară de peste doi ani o să adîncească inegalitățile sociale? Nu există așa ceva! Există doar inegalitatea Cauchy-Buniakowski-Schwarz și celelalte din matematică. Ce nu poate fi pus în formule nu există. Pare ciudat pentru un popor latino-american, și tropical pe deasupra, dar uite că se poate.

Lupte de stradă? Le-am dat noi lupte de nu le pot duce. Să învețe diferența dintre exprimarea civilizată a opiniilorprin demonstrații pașnice, și războiul de gherilă dus cu coctailuri Molotov, bîte și pietre.

Pe scurt, vom cîștiga. Și nu doar din noroc sau sclipiri individuale. Nu! totul va fi cun noi. Totul! Căci aici și acum, dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră.

Notă de final: Sărmanul cal a murit ucis de o săgeată otrăvită trasă dintr-o sarbacană, undeva la Manaos, la un miting de protest al unui trib aborigen împotrivă nebuniei din timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia 2014. Din păcate, triburile acelea nu cunosc diferența dintre protest și război. La ele, lupta este luptă. Cîțiva indigeni în Seleccao ar duce la victorii pe linie, prin K.O. aplicat antagoniștilor. Cît despre căpitanul din finala de la Rio ... aceasta este o altă poveste, vorba lui Kipling.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu