



Se observă apariția noii și modernei tabele de marcaj electronico-tipografică, adică e cu hîrtie, și pe ea scrie (încă) 0-0.
.. Ca să nu uit: iată că apare pe tapet chestiunea cu pariurile, legale sau nu, legată acum de meciul Stelei cu ŢSKA Sofia. Cifra de afaceri s-ar duce spre 240 de milioane de dolari, ceea ce e enorm.
Mai nou, Porumboiu cîrîie şi el că a fost odată un meci la Buzău unde a jucat Vasluiul şi care a mirosit tare urît d.p.d.v. al rezultatului, şi asta tot din cauză de mafie a pariurilor localizată undeva în estul Asiei. Bine, Porumboiu cîrîie şi cînd e cazul şi cînd nu, dovada fiind că forul fotbalistic european i-a blocat transferurile timp de un an, tocmai pentru că a vorbit mult dar a plătit puţin (salarii la jucători, adică).
Şi, nu mai departe de acum doi ani, se zvonea că Minunea de la Liberec n-a fost chiar minune, ci o mînărie din care – iarăşi! – au ieşit bani frumoşi la pariuri. Şi nici dubla Dinamo – Varazdin n-ar fi fost tocmai kosher ...
Oare iese fum fără foc? Oare legăturile de prietenie, atîta cît poate fi, între Steaua şi ŢSKA ar putea face ca balanţa să se încline într-o anume direcţie, ducînd în jos talgerul cu banii mai mulţi (240M, am mai zis cifra ...)?
Nu ştiu, dar UEFA ştie. Sau cel puţin bănuieşte. Şi de aceea susţine sus şi tare că va supraveghea atent meciurile din preliminarii, în special pe cele implicînd echipe est-europene. (Oare România este plasată încă în această arie geografică? Părerea mea: da!)
Sînt tare curios cum va evolua situaţia.
Toţi comentatorii sportivi sînt înnebuniţi de prezenţa a cinci echipe româneşti în play-off-ul Europa League la fotbal. (Bineînţeles că nebunia e artificală, sau indusă artifical, în goana după telespectatori şi puncte de rating, căci mai fiecare post TV românesc, c-o fi TVR1 sau ProTV, c-or fi cele două Digisporturi şi-a adjudecat o porţie din cele 10 meciuri ce se vor juca la mijlocul acestei săptămîni).
Dar ...
Sic transit gloria mundi.
Liga Campionilor la fotbal a devenit un circ în care clovnul cel mai spectaculos e rechemat la rampă şi ovaţionat, îndemnat să continue giumbuşlucurile spre deliciul publicului cu ochi oblici, avid consumator de spectacole de orice natură. Ei, care odinioară rezonau la teatrul de atitudine gen kabuki şi no, la fineşurile gheişelor şi excelau în admiraţia faţă de fineşea florii de cireş pînă într-atîta încît au scornit o sărbătoare pe această temă, în zilele noastre cad pe spate în faţa unei magii barcelonite de pase subtile şi mecanisme tiki-taka între portar şi linia de fund pe care o vedem şi-n Liga noastră naţională, mecanisme cărora românii i-au zis sinplu “temporizare” şi pentru care Angelo Niculescu a fost crucificat.